Štelovanje karburatora

Go down

Štelovanje karburatora

Postaj by t15 on pet lis 12, 2007 10:58 pm

Da bi se postigla idealna smjesa omjer zraka i benzina treba biti najmanje 14.5 zraka naprama 1 dio benzina najmanje, idealno bi bilo 15:1, a najviše 15.5:1. nepostoji nikakav naèin kako da se to provjeri u kuènim uvjetima samo se treba imati osjeæaja.

1. Poèinje se štelati tako da se prvo namontira jako velika glavna dizna pa onda vidiš na èemu si.
E sada ako je glavna dizna prevelika onda je smjesa prebogata. Onda ima previše benzina u odnosu na zrak ( pogledaj one omjere prije navedene). Kod prevelike dizne motor ima manje snage, i trokira pri startu i kroz vožnju na nekim otvorima gasa. Trokiranje na startu se èuje slièno kao kada kreèe 4t motor ( ne po zvuku iz auspuha nego po radu motora kao da ima previše taktova) to njemci zovu viertakter. Ili kao da se pod èokom voziè stalno. Smjesa se gleda tako da naðeš ravnicu dugu oko 800m i voziš motor stalno 4/4 gasa, onda još dok voziš ugasi motor i naglo zakoèi. Izvadi svijeæicu pa pogledaj kakva je boja njene elektrode. Boja kod prebogate smjese je tamnosmeða nalik na crnu ili èak malo mokra. Ništa se nemože kod prebogate smjese pokvariti motor nema samo optimalnu snagu i poveèana je potrošnja.

2. Ako je dizna premala onda ima premalo benzina u omjeru zrak:benzin. Takva smjesa se zove siromašna. OPREZ kod ovoga sluèaja. Motor ima dobre performanse ali stjenka cilindra se pregrijava. Može se èak zapeæi klip za cilindar i motor stane i kada se ohladi opet ga se lako zapali i opet vozi. Ovakvu smjesu prepoznamo na isti naèin vožnje kao gore navedeno, samo boja svijeæice je bijela ili siva. Vožnja pod presiromašnom smjesom je štetna za cilindar zato pazite što radite.

Dok je dizna stvarno pre premala motor èesto teško zapali a kad mu se da gas onda se ugasi jer previše zraka uleti u cilindar.

3. Ako bi motor još kod ¼ - ¾ otvora gasa nebi dobro primao gas onda nije dobro podešen položaj igle. Kad želimo doæi do igle moramo skinuti onaj mali poklopac na vrhu fergazera. Na igli se nalazi mali osiguraè, kad njega pomaknemo prema duljem djelu igle smjesa je bogatija (ne jako kao kada stavimo preveliku diznu) u podruèju ¼ i ¾ otvora gasa. A kada pomaknemo prema kraèem djelu onda je siromašnija u otvoru gasa kao veæ gore navedenom.Na kraju kod pravilno podešenog karba boja svijeæice na punom gasu bi trebala biti kao bijela kava ili ti ga kao svijetlo smeða boja, nebi smio trokirati na bilo kojem otvoru gasa i pravilno treba primati gasslika iznad prikazuje pravilnu boju svijaæice

Postoje još ona dva šarafa na fergazeru

Jedan je za ler gas koji se štela po sluhu , a onaj mali drugi ja za smjesu na leru i kroz vožnju (isto malo utjeèe) on bi trebao biti 720 stupnjeva odšarafljen od skroz zategnutog.

t15
t15 kosi usis 4ever

Broj postova : 85
Age : 26
Location : Pazin
Registration date : 08.10.2007

Korisnički profil

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.